Ik krijg regelmatig dezelfde vragen over mijn reis en de ervaringen die ik beschrijf, dus deze blog besteed ik weer aan het beantwoorden van de meest voorkomende vragen. Blijf gerust doorkomen met jullie vragen – voor mij is het reizen na ruim een jaar al heel gewoon worden (nog net geen routine), en daarom beschrijf ik niet alles wat voor mij vanzelfsprekend is. Maar ik kan me voorstellen dat het zolang onderweg zijn bij jullie vragen oproept. Of dat je zelf met het plan loopt om een lange reis te maken, of een bepaald land te bezoeken.
1. Je schrijft dat je vaak lange reisdagen hebt, soms wel van 8 uur of langer, is dat niet vreselijk saai en vermoeiend?
De reisdagen zijn inderdaad vaak erg lang. Om de mooiste dingen te zien moet je vaak lange afstanden overbruggen; en vanwege de kwaliteit van vervoer en wegen duurt dat
April 13, 2017
|
Lake Toba, Sumatra, Indonesië
Ik krijg regelmatig dezelfde vragen over mijn reis en de ervaringen die ik beschrijf, dus deze blog besteed ik weer aan het beantwoorden van de meest voorkomende vragen. Blijf gerust doorkomen met jullie vragen – voor mij is het reizen na ruim een jaar al heel gewoon worden (nog net geen routine), en daarom beschrijf ik niet alles wat voor mij vanzelfsprekend is. Maar ik kan me voorstellen dat het zolang onderweg zijn bij jullie vragen oproept. Of dat je zelf met het plan loopt om een lange reis te maken, of een bepaald land te bezoeken.
1. Je schrijft dat je vaak lange reisdagen hebt, soms wel van 8 uur of langer, is dat niet vreselijk saai en vermoeiend?
De reisdagen zijn inderdaad vaak erg lang. Om de mooiste dingen te zien moet je vaak lange afstanden overbruggen; en vanwege de kwaliteit van vervoer en wegen duurt dat
veel langer dan je denkt. In mijn vorige blog noemde ik al mijn autorit van 4 uur over een afstand van 60 kilometer in Sumatra. En dat is best vermoeiend, het lange zitten in dezelfde houding, met onvoldoende beenruimte of een oncomfortabele stoel. Je lichaam moet zich continu in balans houden op de slechte wegen vol kuilen en aangezien veel landen geen snelwegen kennen, moet de chauffeur continu remmen, inhalen, slalommen en optrekken om scooters, tuktuks, paard en wagens en andere langzamere voertuigen in te halen.
Toch kijk ik vaak wel uit naar de reisdagen. Het is een perfecte manier om veel van het land te zien (die bus gaat immers over lokale wegen), je kunt mentaal even tot rust komen door een paar uur alleen maar voor je uit te staren en een beetje te mediteren. Er zijn altijd wel leuke medereizigers of locals om mee te praten, en zeker als je een lange tijd in een kleine ruimte zit, kan dit uitmonden in hele diepzinnige of juist humoristische gesprekken. In auto’s of minibusjes zit ik vanwege mijn lengte vaak vooraan, en dat geeft me de gelegenheid om met de chauffeur te praten, die meestal graag praat over zijn land en die me wil helpen met het oefenen van woordjes in de lokale taal.
Zoals gezegd is de benauwde warmte niet altijd mijn vriend; een dag in geairconditionde bus, trein of vliegtuig is daardoor voor mij heel prettig, ik kan dan fysiek even bijkomen, ondanks
de eenzijdige lichaamshouding. En verder met het lezen van mijn boek, inspiratie opdoen of een filmpje kijken op mijn laptop.
2. Vorig jaar kreeg je Chikungunya door een muggenbeet. Ben je inmiddels alweer helemaal hersteld?
Sinds juli vorig jaar merk ik dat mijn fysieke fitheid in een opwaartse spiraal zit. De vermoeidheid wordt steeds minder en ik heb bijna geen last meer van de spier- en gewrichtspijnen. Een enkele keer heb ik nog wel eens een dag dat ik extreem weinig energie heb en ik na 500 meter lopen al sta te hijgen, maar dat zou natuurlijk ook een andere oorzaak kunnen hebben, zoals de warmte of te weinig drinken. Maar over het algemeen ben ik blij en dankbaar dat ik zo snel weer hersteld ben en er zo weinig voor heb hoeven laten schieten.
3. Ik wil ook graag op reis, maar voel me erg onzeker over mijn Engels. Kan ik dan wel backpacken en vind ik genoeg aansluiting bij internationale medereizigers?
Wat mij betreft hoeft dit geen enkele belemmering te zijn – reizen is juist een goede manier om je Engels te verbeteren. Locals spreken ook bijna geen Engels, dus daar zul je het vooral van je gebarentaal en glimlach moeten hebben. Ook zijn er plaatjesboeken in omloop voor reizigers die je kunt gebruiken om aan te wijzen wat je nodig hebt als je verbaal niet uitkomt (Van Dale Aanwijswoordenboek, via bol.com). Backpackers onderling spreken alle vormen van Engels, sommigen beter dan anderen, en in alle mogelijke accenten, maar je zult merken dat iedereen elkaar probeert te helpen. Je kunt onderweg ook gebruik maken van de Google Translate app voor passende vertalingen. En wees niet bang, Nederlanders kom je bijna overal tegen, zeker in de populaire backpacker bestemmingen, dus kom je er echt niet uit, dan is een Nederlandse medereiziger nooit ver weg. Via verschillende forums op Facebook kun je contact zoeken met Nederlanders in de buurt of om hulp vragen als je ergens niet uitkomt.
4. Je bent nu ruim een jaar op reis en je ziet heel veel mooie dingen, maar wordt het niet te eenzijdig, alleen maar reizen? Op een gegeven moment ben je dat toch wel zat?
De landen die ik bezoek zijn juist zo wisselend qua natuur en cultuur, dat het zeker niet saai is. Qua activiteiten probeer ik ook zo veel mogelijk af te wisselen, dat houdt het ook spannend.
Ik zie mezelf ook niet als de typische backpacker die de highlights bezoekt, in een hangmat chillt en ‘s avonds de lokale kroegen afstruint. Eigenlijk is er nog geen moment geweest dat ik me verveeld heb, altijd zijn er, naast de mooie bezienswaardigheden, genoeg leuke dingen om te doen. Ik duik online in de cultuur en geschiedenis van het land waar ik ben en probeer de lokale taal te leren, zodat ik met locals kan communiceren over wat hun bezighoudt. Ik heb nog heel veel leuke boeken om te lezen, ik heb altijd wel wat films of tv-series (offline) beschikbaar. Ik lees (auto-)biografieen, wetenschappelijke tijdschriften en boeiende documentaires om mijn kennis uit te breiden.
Mijn mailbox puilt uit en dan zijn er nog de berichten via Facebook, Instagram, WhatsApp, LinkedIn en Messenger waar ik op tijd op probeer te reageren. Naast het beantwoorden van vragen op de verschillende online reisfora en het schrijven van recensies ben ik een reiscommunity gestart op facebook waar ik een hoop energie van krijg. Ik doe online vrijwilligerswerk en ben een plan aan het maken voor als ik terugkom in Nederland. Oja, en ondertussen plan ik ook nog mijn reis, bekijk reisopties, boek trein- en vliegtickets en lees reviews.
Kort samengevat: ik vermaak me opperbest en ik zou dit zomaar nog een tijd kunnen volhouden – de plannen voor een nieuwe trip zijn al gesmeed, en de vraag is niet óf, maar wánneer!
5. Is dat nou heel erg duur, zo’n wereldreis? Ik wil wel, maar weet niet waar ik het budget vandaan moet halen.
Nee, een wereldreis is niet duur, het leven op reis is veel goedkoper dan in Nederland. Het duurste van je trip is het vliegticket, hetgeen langer op reis gaan per week goedkoper maakt dan 3 maal per jaar twee weken een verre vakantie te boeken. En als je zelf je reis plant, scheelt dat ook veel geld ten opzichte van boeken via reisorganisaties.
Mijn gemiddelde reisbudget
inclusief alles is minder dan 250 euro per week, en dan kies ik nog relatief luxe opties: vaak een overnachting in privékamer met double bed en eigen sanitair, airco, inclusief ontbijt, de beste stoelen in bussen en treinen. Ik wil graag gezond eten, dus daar bespaar ik ook niet op. En ik wil het maximale uit mijn reis halen, aan bezienswaardigheden besteed ik het meeste geld, liefst nog met gids om zoveel mogelijk te weten te komen.
Het is dus zeker mogelijk om nog veel goedkoper reizen, als je alleen in dorms (slaapzalen) in hostels verblijft, en zeker in een aantal landen in Azië (Thailand, Laos, Cambodja, Indonesië) zijn de kosten voor reis en verblijf heel laag. Als je met een partner of vrienden reist, kun je de kosten van een privékamer of taxi delen, wat het ook weer goedkoper maakt. Als je goed de aanbiedingen in de gaten houdt voor je intercontinentale vlucht (KLM wereldweken, etc) dan bespaar je ook veel geld. En dan vermeld ik graag hier ook de optie van Workaway of WWOOF, waarbij je vrijwilligerswerk doet in ruil voor kost en inwoning. Dat maakt je reis nog veel goedkoper, terwijl je interessante internationale ervaring opdoet.
Je hoeft echt niet rijk te zijn om op wereldreis te gaan, het gaat erom welke keuzes je maakt, ook in Nederland. Ik
noem er een paar: koop je steeds het nieuwste model auto of rij je nog wat langer in je oude barrel zodat je geld overhoudt om op reis te gaan? - Voor ieder jaar dat je een nieuwe winterjas van EUR500 aanschaft, kun je ook 2 weken op reis. – Je zou eigenlijk wel een nieuwe badkamer willen want die tegels zijn niet meer van deze tijd. Maar als alles nog functioneert, waarom dan vervangen? Voor hetzelfde geld kun je met je partner een half jaar op reis. – Voor een avondje stappen betaal je in Nederland al gauw 100 euro voor drankjes, entree en taxi. Als je nu 2 stapavondjes per maand vervangt door een avondje thuis gamen, film kijken of bordspellen doen met vrienden, dan heb je na een jaar voldoende gespaard voor 10 weken reizen door Azië.
Waar een wil is, is een weg!
1.
2017: een nieuw jaar met nieuwe kansen
2.
Myanmar: here I come!
3.
Naar Inle Lake
4.
Kalaw & Bagan
5.
Hsipaw & Mandalay
6.
Zuid-Laos: Don Det & Pakse
7.
De bovenste helft van Laos
8.
Veelzijdig Vietnam
9.
Grotten, tunnels, motoren & beachvolley
10.
Angkor Wat?
11.
Maleisië Part I - On the Go
12.
Maleisië Part II: Cameron Highlands & Taman Negara
13.
Maleisië Part III: Kuala Lumpur & Langkawi
14.
Singapore, land nr 68
15.
Sultanaat Brunei Darussalam
16.
Maleisië Part IV: Borneo
17.
7.107 Eilanden
18.
Bohol & Cebu
19.
Eindelijk Indonesië!
20.
Reizen, maar hoe dan?
21.
Belanda in Indonesia
22.
Java
23.
Dansen op de Vulkaan
24.
Bali & Lombok
25.
Komodo National Park
26.
The Next Step
Create your own travel blog in one step
Share with friends and family to follow your journey
Easy set up, no technical knowledge needed and unlimited storage!