Mo'orea
Vandaag wordt voor ons een beachdag, iets wat we op Aruba al jaren niet meer doen vanwege het risico op te veel zon. Je krijgt hier wel het gevoel dat de zon niet zo sterk brand, de temperaturen zijn ook steeds wat aangenamer rond de 28C met steeds de frisse zeebries. Niettemin goed ingepakt met lange mouwen en hoed op en vandaag dus de strandspullen mee.
Het eiland ziet er ook weer erg bijzonder uit met steile vulkaanhellingen en puntige bergtoppen, erg groen allemaal, en vlak voor de kust een kilometers lang koraalrif waardoor er een mooie
wouterbarracuda
26 chapters
16 Apr 2020
January 23, 2018
|
Mo'orea, Society Islands
Mo'orea
Vandaag wordt voor ons een beachdag, iets wat we op Aruba al jaren niet meer doen vanwege het risico op te veel zon. Je krijgt hier wel het gevoel dat de zon niet zo sterk brand, de temperaturen zijn ook steeds wat aangenamer rond de 28C met steeds de frisse zeebries. Niettemin goed ingepakt met lange mouwen en hoed op en vandaag dus de strandspullen mee.
Het eiland ziet er ook weer erg bijzonder uit met steile vulkaanhellingen en puntige bergtoppen, erg groen allemaal, en vlak voor de kust een kilometers lang koraalrif waardoor er een mooie
ondiepe lichtblauw gekleurde lagoen voor de vaste wal ligt, waarlijk een onvergetelijk gezicht. Ons schip wordt geankerd in een ingang tussen twee van deze lagune's, waarna we met de tender aan wal gaan.
We gaan aan boord van een flinke gemotoriseerde lagoen cruiser met zeker meer dan 30 man aan boord en met de lokale gids, vol tatoes, die ons uitstekend verteld over het eiland en wat we gaan zien. Hij noemde zijn echte Polynesische voornaam maar zei er meteen achteraan noem me maar........ff vergete hoe die heette.....ik noem hem maar even voor het gemak Mo'.
We varen een rustig rondje door de lagoen, varen nog even vlak langs de Amsterdam, en komen langs een mooi resort met bungalows aan en op het water, het Intercontinental Resort, zeer romantisch gelegen met palmbomen en al. Het varen door de ondiepe lagoen gebeurd via een route langs meerpalen die het juiste vaarpad aangeven, om te voorkomen dat je ergens op wat ondiepe
koraalsteen stuit die je in het heldere water overigens goed ziet liggen. Het is niet dieper dan 2 meter of zo. We zien enkele kite surfers op volle snelheid over het water scheuren, dat hier natuurlijk vrij veilig kan binnen de lagoen.
Dan komen we aan bij een ondiepte waar inmiddels al enkele andere bootjes liggen en de toeristen in het 1,50 meter diepe water staan op de vlakke bodem van spierwit zand: hier zwemmen vele pijlstaart roggen en blacktip haaien rond die afkomen op wat aas dat de gidsen ongemerkt in t water gooien. Met snorkel en mijn onderwater camera spring ik er ook in.
Mijn Nikon camera heb ik in 2016 aangeschaft toen ik met Frank ging zwemmen met de walvishaaien bij Isla Holbox/Cancun in Yucatan, Mexico, en ik heb 'm vorig jaar ook meegehad op de trip met Erik, Tone en Jan naar Churchill voor de Beluga walvissen en IJsberen. Hij is zijn geld al dubbel en dwars waard geweest en vandaag nog een keer !
Het is een bijzondere ervaring om de roggen en haaien vlak langs te zien zwemmen en ik schiet vele mooie plaatjes en wat filmpjes. Een van de gidsen laat zich door een wat grotere rog een eindje meesleuren door het water.
Joke staat mee te genieten vanaf de boot en ook foto's te maken.
Enkele gasten die het allemaal eerst even vanaf de boot waarnemen, durven uiteindelijk ook wel te water te gaan en kunnen volop mee genieten. Een van de Nederlandse sprekende excursie gidsen aan boord, Kimberly, mocht vandaag zelf mee en staat ook in het water foto's te maken.
We vervolgen de lagoen trip en varen een stukje verder naar een "Motu", ofwel een koraaleilandje dat geheel begroeid is, met wit zandstrand tussen de begroeiing en dat in dit geval is ingericht voor ons als pick-nick plek, met zitjes, tafeltjes, bbq, toiletten, etc. Waarlijk een idyllische tropische droomplek, met uitzicht over het heldere lichtblauwe water van de lagoen en de groene steile bergen van het eiland en tevens voorzien van een klein strandje.
We nemen een bankzitje aan het strand in de schaduw van de pijnbomen en installeren ons. Ik haal de wijnkoeler met Sauvignon Blanc Drylands 2016 uit Marlborough, Nieuw-Zeeland, te voorschijn
en schenk ons een glas in. En voor deze gelegenheid, we zitten op afstand van de andere gasten, mijn I-pod met mijn nieuwe portable JBL speaker , en speel wat muziek erbij af. Het grote genieten kan beginnen !
Er wordt een buffet style lunch geprepareerd. Op een bepaald moment kondigt Mo' aan dat hij zal laten zien hoe de rauwe Tuna in kokosmelk moet worden geprepareerd, specialiteit van de eilanden. Je snijdt de stukjes Tuna in kleine reepjes, knijpt er diverse limoenen over uit, giet er de kokosmelk over (later laat hij zien hoe je die uit de kokosnoot haalt), en gooit er een mix van fijn gesneden reepjes groenten doorheen, en klaar ! Deze smaakt heerlijk en ik neem er een ruime portie van als mijn voorgerecht, heerlijk bij de wijn.
Verder wordt er rijst met kip en groenten geserveerd.
Bij de kokosnoot demonstratie laat Mo' ons zien hoe je een bruin gedroogde kokosnoot open breekt op de Polynesische wijze, uit de tijd dat er nog geen ijzeren kapmessen beschikbaar waren. Dit
gebeurd met een houten puntige stok van speciaal hardhout. Na openen de melk eruit, en dan het witte vlees uitknijpen waaruit de geschikte vettige kokosmelk dan komt die je in de Tuna gebruikt.
We maken nog een praatje met een stel dat in Pompano Beach, Florida, woont. De man, die er behoorlijk gebruind uitziet, verteld dat hij al enkele duiken heeft gemaakt tijdens onze cruise, en dat hij thuis ook duikt waar hij vlak voor de kust kreeften vangt. Hij verteld dat hij vorig jaar wel 213 stuks heeft gevangen voornamelijk voor eigen gebruik. Ik vertel hem nog over mijn eigen duikervaringen en speervissen op Aruba en mijn voorliefde voor barracuda's.
Een fotogids van een Duits cruise schip, de MS Europa, die met de gasten iets verderop aan de pick-nick zitten, start zijn drone op, en maakt een rondje boven de Motu, waarbij het ding behoorlijk hoog bijna uit het oog verdwijnt. Na een minuut of 10 laat hij de drone weer in zijn hand landen, en vouwt t ding helemaal dicht. Tijdens een praatje met hem verteld hij dat hij hiervoor een tijdrovende procedure heeft moeten doorgaan voor de vergunning aanvraag voor dit vluchtje.
We hebben een fantastische dagtrip gehad en vele mooie plaatjes geschoten.
Morgen de volgende droom bestemming:
BORA BORA ........AAAH !
1.
Vooraf: Holland Amerika Lijn Wereld Cruise MS Amsterdam Januari - April 2018
2.
Voorbereiding & Voorpret
3.
Eerdere cruise reis ervaringen
4.
* * Vertrek 4 Januari 2018 * * *Fort Lauderdale Florida VS* * * * MS Amsterdam * * *
5.
Georgetown, Grand Cayman, Cayman Islands
6.
Jaguars in Costa Rica
7.
Cruising Panama Kanaal en Panama City
8.
> > De Grote (Stille) Oceaan << * 8 dagen achter elkaar op zee *
9.
Taiohae, Nuku Hiva, Frans Polynesie 1e stop in de Pacific
10.
Avatoru, Rangiroa, French Polynesia
11.
Tahiti & The Society Islands
12.
Mo'orea
13.
BORA BORA.......AH !!!
14.
Avarua, Rarotonga, Cook Islands
15.
Niue
16.
Auckland, Nieuw Zeeland
17.
Rotorua & Hell's Gate
18.
Golf Cape Kidnappers. Wow !
19.
Albatrossen & Pinguins op Otago
20.
Cruising Fiordland National Park
21.
Sydney & The Opera House
22.
** Abel Tasman & Tasmanie ** ** "A date with The Devil" **
23.
Op een Kangaroe Eiland....
24.
Jacobs Creek Cooking Masterclass & Wine Tasting
25.
Historic Whaling Station
26.
Aboriginals & Freemantle/Perth
Create your own travel blog in one step
Share with friends and family to follow your journey
Easy set up, no technical knowledge needed and unlimited storage!